Lära för livet
Bildning är svårt att mäta och hamnar därför ofta i skymundan i skolans värld. Men nu lyfter både praktiker och forskare hur viktig den är för att elever ska förstå och tillämpa sina kunskaper i en komplex värld. Men hur skapar vi plats för bildning i dagens pressade klassrum?
”Bildning gör livet begripligt”
Bytet av skolmiljö förändrade självbilden
Daniel Espinosa är den svenska Hollywoodregissören som gått från en uppväxt med ungdomskriminalitet och strulig skolgång till att bli en av Sveriges mest välkända regissörer. Som 17-åring blev han placerad på internatskola vilket kom att förändra hans liv. Vi möts för ett samtal om valmöjligheter, våld och vikten av att få en diagnos.
”Fett bra film” – lär sig säga nej
Läraren Emmelie Todds sexor på Bredängsskolan söder om Stockholm har arbetat med ett gratismaterial från Polismuseet. Syftet är att rusta dem inför risker att rekryteras till kriminella gäng.
Problematiskt att kalla elever svaga
Att klassificera vissa elever som svaga visar på ett perspektiv där skulden för det som anses problematiskt läggs på enskilda elever. Det visar Therese Fribergs avhandling.
Lektionen: Judendom med alla sinnen
Här beskriver vi ett upplägg för en serie lektioner i religionskunskap där eleverna får göra ett studiebesök i en synagoga. Förslaget innehåller tips på hur besöket kan förberedas och följas upp. Upplägget är framtaget av läraren Anna Samuelsson och riktar sig till elever på högstadiet.