Omklädningsrummet är mitt klassrum
Malmö FF:s nya tränare Henrik Rydström är utbildad SO-lärare och ser tränarjobbet som en lärargärning. Han vill ge spelarna utrymme
att vara sig själva och samtidigt pusha dem framåt. Precis som hans egna lärare gjorde.
Han har blivit kallad för allsvenskans största käft, Henrik Rydström, huvudtränare för Malmö FF sedan november. Men jämfört med hur stor plats han tog i det offentliga rummet som A-lagsspelare i Kalmar FF tycks han numera ganska dämpad. En högst medveten förändring.
– Jag har gått in i en annan roll nu. Som spelare kan det handla mycket om en själv men för en tränare handlar det om att vara en förebild och ge spelarna rätt förutsättningar. Man kan jämföra lite med rollen som lärare kontra elev, säger han.
En annan sak som kan spela in är att han upplever att han får mycket mer kärlek nu än vad han fick som spelare. Henrik Rydström har själv beskrivit sig som en ”ytterst begränsad” spelare. I tränarjobbet verkar det än så länge inte finnas några hinder för hur högt han kan nå – han nämns till exempel redan som en möjlig blivande förbundskapten för landslaget.
– Även om jag förstås var en underskattad spelare (skratt) så är jag mycket bättre som tränare. Jag har därför inte samma behov av att vara så skränig nu som jag var då. Man kan jämföra med Hjalmar Söderbergs Doktor Glas – i brist på kärlek vill man få någon slags reaktion hos omgivningen.
Även här tycker den före detta SO- och svenskläraren Henrik Rydström att det går att dra en parallell till skolans värld. Även om han aldrig var destruktiv i sitt uppmärksamhetssökande som spelare – bara väldigt explicit med sina åsikter – är det lätt att tänka på de elever som känner att de inte kan hävda sig kunskapsmässigt i klassrummet. De tar då i stället rollen som clown eller bråkstake. Det är en intressant utmaning för såväl lärare som tränare att försöka få sådana elever/spelare att hitta sin plats i klassen/laget, tycker han.
– Skillnaden är att jag som tränare kan göra betydligt mer. Jag kan använda ett annat språkbruk, jag kan bestämma att någon inte får spela nästa match och jag kan till och med göra mig av med spelare som inte fungerar.
Att läsa intervjuer med Henrik Rydström är intressant. Han uttrycker sig betydligt mer samhällsanalytiskt, självreflekterande och litterärt – inte så många fotbollsspelare citerar Hjalmar Söderberg – än de flesta andra idrottsmän. Något han påpekar kan bero på att han, på grund av sin utbildningsbakgrund och tidigare intervjuer, får andra frågor än många andra idrottare. Men han erkänner också att han i början av sin karriär kände sig annorlunda. Mest på grund av egna fördomar.
– Jag växte upp i en liten by i Blekinge. Jag spelade fotboll och tyckte att det var superhärligt. Men jag var också musikintresserad, gillade teater och att läsa böcker. Det tyckte jag själv inte gick ihop med hur en fotbollskille ska vara.
Vändningen kom när Kalmar FF:s stenhårda dåvarande tränare Kjell Nyberg ställde in en boklåda i omklädningsrummet och uppmuntrade spelarna att läsa.
– Det blev en uppenbarelse för mig, konstaterar Henrik Rydström.
Hans pappa körde lastbil och sonen såg honom aldrig läsa en bok. Bokintresset fick han i stället av sin mormor som var bibliotekarie. Det ledde senare Henrik Rydström till en magisterexamen i litteraturvetenskap. Att han valde att läsa vidare efter fotbollsgymnasiet och utbilda sig till lärare har flera orsaker. En var att det i mitten av 1990-talet inte var självklart att man skulle kunna försörja sig på fotboll även om man spelade i allsvenskan. En annan var att Henrik Rydström verkligen gillade skolans värld.
– Ända från ettan och uppåt har jag haft lärare som har trott på mig och fått mig att känna mig sedd. Det gav mig en bra självkänsla och ett självförtroende att bilda mig. Nu för tiden pratar jag som fan men i skolan var jag aldrig den som räckte upp handen. Mina lärare lät mig vara den jag är, samtidigt som de pushade mig framåt. Så vill jag vara som tränare.
Henrik Rydström sitter tillbakalutad i stolen medan han pratar. Han verkar avslappnad trots att pressen på honom som ny tränare i Malmö FF är enorm. I Sveriges mest framgångsrika fotbollsklubb räknas bara vinst. Varje gång. Seger i de fem första matcherna i allsvenskan och en placering högst upp i tabellen känns förstås bra.
– Det är som det ska vara, säger Henrik Rydström med ett leende.
Målet för säsongen 2023 är solklart: SM-guld och kvalificering till Champions League.
– Vår målbild är att vi alltid ska vinna. Men jag är mer intresserad av hur vi vinner, av att få spelarna att fundera på vad vi måste göra för att vinna, till exempel att pusha varandra eller springa mer, säger Henrik Rydström.
Han tillägger att det blir lättare att hantera pressen när han fokuserar på det han kan påverka. Men sedan avbryter han sig med ett skratt.
– Säger jag som ältar allt!
Det var inte givet att Henrik Rydström skulle bli tränare när han slutade som spelare 2013. Så sent som hösten 2020, när han lämnade sitt dåvarande tränarjobb i IK Sirius, funderade han på att återuppta läraryrket. I stället blev han huvudtränare för Kalmar FF:s A-lag, samma klubb där han började sin tränarkarriär för U17-laget sju år tidigare.
– Jag blev tränare mest för att kunna fortsätta i någon roll i Kalmar FF efter att jag hade slutat som spelare. Men när jag väl blev tränare tog jag mig an jobbet med hull och hår. Då märkte jag vilka fantastiska paralleller som gick att dra till läraryrket, säger Henrik Rydström.
Två fördelar han ser med tränarjobbet jämfört med lärarjobbet är att det handlar om fotboll, som han tycker är roligare än det mesta, och att spelarna är högmotiverade, vilket inte alla elever i ett klassrum är. I övrigt ser han sin tränargärning mer som en lärargärning än något annat.
– Omklädningsrummet är mitt klassrum, konstaterar han.
Magister Rydströms ”elever” brukar till och med få läxor. Det gäller även A-lagsspelarna i Malmö FF.
– De kan få en uppgift på kvällen, det kan vara klipp eller andra saker relaterade till vårt spel, som de ska kolla på och vara förberedda att kunna diskutera eller komma med lösningar på nästa dag.
Henrik Rydström brukar uppmana sina spelare att gå klart skolan och utbilda sig vidare vid sidan om fotbollen. Några av anledningarna är vikten av att kunna analysera, förstå sammanhang, dra slutsatser och kunna ta till sig information under de långa teorigenomgångar som är en del av den moderna toppfotbollen.
Själv odlade han många intressen utanför fotbollsplanen när han var spelare. Han undervisade bland annat i svenska på gymnasiet, inte för pengarna utan för att han ville. Han recenserade musik för tidningen Barometern, skrev krönikor och bloggade för Dagens Nyheter och Aftonbladet. 2012 första maj-talade han för Socialdemokraterna i Kalmar. Nu när han är tränare är det svårare att finna tid att underhålla samhällsengagemanget.
– Det här yrket, särskilt på den här nivån, slukar dig lätt hel, konstaterar han.
Han är heller inte lika sugen på att pracka på andra sina åsikter.
– Men jag bryr mig fortfarande om hur samhället ser ut, att vi har ett samhälle där vi bryr oss om de svaga, säger han.
Som tränare för ett lag med spelare från flera olika länder möter Henrik Rydström dagligen många av de möjligheter och utmaningar som en lärare i ett mångkulturellt klassrum gör.
– Utmaningen är att skapa någon form av gemensamhet, ett gemensamt ”why”. Språket är ju viktigt – om man inte kan prata med varandra är det svårt att bryta ner barriärer. Även om det låter klyschigt är det förstås också viktigt att försöka se alla, försöka bryta upp klickar och premiera det beteende man vill ha.
Synen på tränaryrket som en lärargärning gör att Henrik Rydström inte är så självklart intresserad av ett framtida jobb som förbundskapten som man kanske skulle kunna tro.
– Det är så olikt att vara klubblagstränare. Du har bara spelarna två–tre träningar före matcherna och jag gillar ju tiden på träningsplanen. Det är där inlärningen och utvecklingen sker. Men visst, statusmässigt är det ju det finaste tränarjobbet som du kan ha.
Han kastar en skämtsam blick på Malmö FF:s presschef Peter Sohlmér som suttit bredvid under hela intervjun och tillägger:
– Om vi inte pratar om att vara tränare för Malmö FF då förstås.
Aktuell: Ny tränare i Malmö FF säsongen 2023.
Yrke: Fotbollstränare, utbildad SO-lärare. Magisterexamen i litteraturvetenskap.
Ålder: 47 år.
Bor: Höllviken.
Familj: Ja.
Intressen: Fotboll, musik, litteratur.
Favoritförfattare: Eyvind Johnson.
Läser just nu: Do Hard Things av Steve Magness.
Lyssnar på: The War on Drugs.
Förebild: Ingrid Hansson, hans lärare i högstadiet.
Motto: ”Amor Fati” (älska ditt öde).
Favoritpryl: Små fotbollsmål.