Forskaren: Låt eleverna prata matte

I samtalen med andra lär sig eleverna mycket. Det konstaterar Eva Norén, som varit med och tagit fram en forskningsöversikt om klassrums-

dialog i matematikundervisningen. 

Skolforskningsinstitutets översikt fokuserar på utforskande samtal som kännetecknas av att eleverna är aktiva deltagare som både uttrycker egna idéer och engagerar sig i andras idéer. Syftet är alltså inte att eleverna ska svara på lärarens frågor,

i stället handlar det om att bidra med egna frågor och idéer.

– En förutsättning för den här typen av samtal är därför att eleverna får arbeta med utmanande uppgifter som inbjuder till dialogiska, undersökande arbetssätt, konstaterar Eva Norén.

En slutsats som Skolforskningsinstitutet drar i översikten är att lärarens agerande har stor betydelse för hur utforskande samtal gestaltar sig i klassrummet. För att underlätta elevernas delaktighet behöver läraren ta ett steg tillbaka – men utan att för den sakens skull bli en passiv åskådare. Tvärtom kan läraren genom sina handlingar på olika sätt stötta elevernas engagemang. 

– Hur lärare bör agera styrs mycket av sammanhanget. Det som fungerar i en klass behöver inte göra det i en annan, säger Eva Norén.

I översikten ges förslag på olika strategier eller lärarhandlingar, som har potential att engagera eleverna. Några exempel:

Att exemplifiera, förstärka och omformulera: Syftet med dessa lärarhandlingar är att skapa normer för hur samtal ska föras i klassrummet. Läraren kan geexempel på hur hen förväntar sig att eleverna beter sig, förstärka goda beteenden och omformulera elevernas egna beskrivningar av sådant de gör för att på det sättet framhålla normerna.

Att få eleverna att jämföra olika lösningsstrategier: Syftar till att fördjupa elevernas engagemang i det matematiska innehållet. Att eleverna får jämföra sina olika lösningar kan hjälpa dem att upptäcka grundläggande matematiska strukturer. 

Att få alla elever att ta ansvar för hela gruppens förståelse: Syftet med den här lärarhandlingen är att få alla i gruppen att ta ett individuellt ansvar för att både själv förstå det matematiska problemet och för att de andra i gruppen förstår. På det sättet kan lärare motverka att bara några i gruppen talar eller att arbetsbördan fördelas ojämnt.

– I översikten intresserar vi oss främst för samtal som förs i helklass, men självklart kan interaktionen i klassrummet organiseras på många olika sätt. Exempelvis kan samtal i mindre grupper fylla en viktig funktion.

Alla samtal i klassrummet är inte utforskande. Forskningen visar att det förs olika typer av samtal i matematikundervisningen och den kunskapen kan hjälpa lärare att göra mer medvetna  val. 

– I vissa samtal behöver läraren vara mer aktiv och ge eleverna mer stöd. Målet bör vara en varierad undervisning där läraren använder olika metoder i klassrummet, säger Eva Norén.  

Olika typer av klassrumsdialog

I den forskning som Skolforskningsinstitutet har sammanställt beskrivs tre olika dialogtyper:

I disputerande samtal är eleverna i första hand inriktade på att försvara sina egna idéer. 

I kumulativa samtal accepterar eleverna okritiskt varandras idéer.

I utforskande samtal uttrycker och motiverar eleverna egna idéer samtidigt som de engagerar sig i andras idéer. 

Skolforskningsinstitutets översikt

Klassrumsdialoger i matematikundervisningen sammanfattar vad forskningen säger om hur lärare kan leda samtal för att få elever att

delta i gemensamma matematiska resonemang. Ladda ner den på Skolforskningsinstitutets webbplats. 

 

Carl-Johan Markstedt

Carl-Johan Markstedt

Gymnasielärare i svenska och historia, journalist och föreläsare.

Testa GRAI • Din kreativa AI-kollega i skolan

Vill du spara tid och få tillgång till snabb och tillförlitlig information som kan lyfta din undervisning? GRAI är en AI-tjänst, utvecklad för att ge dig inspiration, nya idéer och praktisk hjälp som du kan använda i din undervisning.

Testa GRAI här

Läs vidare?

Denna artikel är publicerad i Grundskoletidningen.
För att läsa vidare behöver du logga in som prenumerant.

Så här läser du vidare
Börja prenumerera på Grundskoletidningen så får du bland annat tillgång till lektionsupplägg, workshopmaterial och lärorika reportage

Kompetensutveckling för hela arbetslaget! 

Bli prenumerant

Vi hittar dessvärre ingen aktiv prenumeration kopplad till uppgifterna du angivit

Om du redan är prenumerant

Har du en prenumeration på Grundskoletidningen men lyckas inte logga in? Då kan någon av de två nedan förslagen hjälpa dig med detta.

  • Har du inget digitalt konto ännu? Då skapar du enkelt upp ett konto kopplat till din prenumeration för att kunna logga in och läsa alla artiklar.

Skapa ditt digitala konto

Vill du bli prenumerant?

Grundskoletidningen är fullspäckad av kunskap, lektionsförslag och workshoppupplägg - perfekt för din och arbetslagets utveckling.

Bli prenumerant