Tre frågor till Mia Hasselblad
Mia Hasselblad var en av tre finalister till Guldäpplet 2024. Hon är SO-lärare i årskurs 7–9 och förstelärare i IT-pedagogik F–9 på Nya Elementar i Stockholm.
Du brinner för värdeskapande undervisning, varför det?
– Jag vill att mina elever ska känna att det är värt att vara på mina lektioner. Att de, när de går därifrån, känner att de har lärt sig något meningsfullt som knyter an till deras verklighet. Jag använder mig därför ofta av riktiga case och ger eleverna uppdrag (i stället för uppgifter) med riktiga mottagare.
Kan du ge ett exempel?
– När vi jobbade med judendomen fick mina åttor skapa digitala läroböcker om judendomen till årskurs 3. De gjorde böckerna i appen Pages där de kunde använda olika multimodala verktyg för att läsa in text och göra quiz, filmer och animeringar med mera. Det blev väldigt lyckat, eleverna tyckte att det var viktigt att deras läroböcker blev bra och satt på fritiden och jobbade extra med dem. På kuppen lärde de sig massor.
Vad tillför de digitala verktygen?
– De ger eleverna möjlighet att visa sina kunskaper på många olika sätt. För att inte formen ska ta över innehållet jobbar jag oftast med färdiggjorda mallar som eleverna får fylla med innehåll. Vi använder oss också av ett verktyg som heter Jamf Teacher. Med hjälp av det kan lärarna ställa in vilka appar som går att använda på elevernas ipads under en viss lektion. Det förhindrar att eleverna blir distraherade av andra appar under lektionerna.
Tips! På Mia Hasselblads Instagramkonto @teacher.miahasselblad finns många fler exempel på uppdrag som hennes elever har fått lösa.