Så lyckas ni med utvecklingsarbetet!

Tro på medarbetarna och lev som du lär. Det är två av Erlaskolans råd till den som ska leda skolans utvecklingsarbete. 

1. Arbeta i team
Skolutveckling blir bäst när verksamheten själv efterfrågar förbättringar samt stöd och hjälp för att komma framåt. Huvudmannen hjälper till med att synliggöra behov och stödjer i hur man systematiskt kan gå tillväga. Att rektor själv deltar aktivt i planering och genomförande är en framgångsfaktor.
2. Tro på medarbetarna
Om en medarbetare är tveksam i processen, lyssna på vad som ligger bakom och se om det finns hinder som kan undanröjas. Sänk inte dina förväntningar! Uppmuntra varje initiativ som leder framåt mot målet. Använd medarbetarnas kompetens och synliggör den.
3. Prioritera
Skapa organisatoriska förutsättningar, till exempel genom öronmärkt utvecklingstid på schemat som inte får störas av infrastrukturfrågor eller väljas bort ”för att det finns så mycket som behöver göras”. Var uthållig genom att prioritera få utvecklingsområden över längre tid, så att den samlade kraften och kompetensen riktas åt samma håll.
4. Lev som du lär
Rektors pedagogiska ledarskap och praktiska modellerande av önskade förhållningssätt och pedagogiska metoder kan inte överskattas.
5. Våga
Våga pröva, misslyckas och pröva igen, det vill säga våga ändra till det som faktiskt fungerar bättre. Våga ta gemensamma beslut som alla jobbar efter så att man kan stå enade och säga: så här gör vi!

Läs vidare?

Denna artikel är publicerad i Grundskoletidningen.
För att läsa vidare behöver du logga in som prenumerant.

Så här läser du vidare
Börja prenumerera på Grundskoletidningen så får du bland annat tillgång till lektionsupplägg, workshopmaterial och lärorika reportage

Kompetensutveckling för hela arbetslaget! 

Bli prenumerant

Vi hittar dessvärre ingen aktiv prenumeration kopplad till uppgifterna du angivit

Om du redan är prenumerant

Har du en prenumeration på Grundskoletidningen men lyckas inte logga in? Då kan någon av de två nedan förslagen hjälpa dig med detta.

  • Har du inget digitalt konto ännu? Då skapar du enkelt upp ett konto kopplat till din prenumeration för att kunna logga in och läsa alla artiklar.

Skapa ditt digitala konto

Vill du bli prenumerant?

Grundskoletidningen är fullspäckad av kunskap, lektionsförslag och workshoppupplägg - perfekt för din och arbetslagets utveckling.

Bli prenumerant