Kalle pratar kärlek

Vi känner honom som populär expert i tv-serien Gift vid första ögonkastet. Det har lärt sexologen Kalle Norwald mycket både om andra och sig själv. Han kallar sig gärna folkbildare – en roll han intog redan på högstadiet.

På perrongen väntar jag på en särskild person. ”Jag dras till ämnen man inte får prata om”, har han sagt. Det är fredag, klockan är 16.47 när tåget från Örebro rullar in på Stockholms Central. Bland de avstigande känner jag genast igen Kalle Norwald, huvudet högre än de flesta. Vi är många som har sett hans uppmärksamma blick innanför stringenta glasögonbågar i tv-serien Gift vid första ögonkastet. Där är han en av tre experter som matchar ihop par bland deltagarna, för att sedan ledsaga dem i att utveckla sin relation.

Sedan han synts i rutan är Kalle Norwald en efterfrågad person som man får fånga i flykten. Vårt möte är inkilat mellan några dagars bokskrivande i Örebro, staden dit han först reste som nittonåring för att plugga socialt arbete, och en väns bok­release i Stockholm, där han ska samtala med författaren.

Han vill äta och jag följer honom och hans rullväska in på en restaurang. Det får bli första bästa, där det visar sig att man beställer i en app, sittande vid bordet. Kalle Norwald tummar fram en lång meny i mobilen, gillar inte riktigt att behöva välja bland de många rätterna. I några sekunder verkar han, den insiktsfulla, professionella relationsexperten, som alltid bevarar sitt lugn inför de laddade situationer som tv-seriens deltagare hamnar i, en aning stressad.

Innan maten hunnit komma ber jag honom föreställa sig att det är han som ska matchas med en partner.

Hur skulle du beskriva dig själv?

Han ler.

– Jättebra fråga! Jag har tänkt på det, när man gör intervjuerna med deltagarna rannsakar man gärna också sig själv. Jag skulle säga att jag är nyfiken …  och att jag sätter stort värde både på att vara med mig själv och med mina nära och kära.

Familjen utgörs av hans partner Erik och deras gemensamma son på åtta år, och bådas föräldrar. Även en krets av valda kompisar hör dit.

Det finns fler intressen. Kalle Norwald lutar sig fram. 

– Och så har jag något av ett nördigt intresse för 90-talspop, särskilt brittiska tjejgrupper. 

Favoriten är Spice Girls. Han drar upp skjortärmen, håller fram underarmen. Runt den löper en tatuering som han själv har ritat förlagan till, och som föreställer noter som spelar över en silhuett av en stad. Han pekar på noterna.

– Ja, det är en fras ur en av Spice Girls låtar. Som du ser gillar jag tatueringar också.

Han blir allvarlig, fortsätter: 

– Inför matchningen ska man också kolla på sina mindre charmiga sidor, visa att man är medveten om både de positiva och de negativa, säger han och stramar upp sig.

– Jag är principfast, men jag jobbar på att inte vara så plikttrogen, utan lite mer lössläppt och avslappnad. Särskilt nu när vi har fått barn. 

Vad önskar du av en partner?

Han skrattar till.

– Jag är visserligen nöjd med min make – därför skulle jag inte söka till programmet. Men om jag skulle matchas skulle jag vilja ha en man i samma ålder som jag, eller något äldre, helst med ett jobb som har betydelse både för honom själv och för samhället. För mig är det väldigt attraktivt, i meningen relationell attraktion. 

Kalle Norwald

Kalle Norwald är socionom, snart färdig psykoterapeut och sexolog. En auktoriserad sådan, betonar han, med en treårig master i sexologi. Intresset för sexuell, reproduktiv hälsa väcktes tidigt, när han märkte att just de frågorna aldrig kom på tal i skolan. När Kalle Norwald gick på högstadiet fick eleverna välja vad de ville skriva om inom ämnet inom teknik.

– Då skrev jag först om kondomer, och nästa gång vi fick en liknande uppgift skrev jag om abort. 

Eftersom sexualitet inte följdes upp i skolundervisningen tog han saken i egna händer. På gymnasiet skrev han om kärlek och sexualundervisning. Så fortsatte det; i sina vidare studier propagerade han för att få in ämnet sexologi i socionomutbildningen. Gensvaret uteblev.

Men Kalle Norwald höll fast i sin röda tråd, övertygad om att människor behöver få prata om sin sexualitet. Han jobbade som kuratorskonsult på ungdomsmottagningar, föreläste i skolor för Rfsu och projektledde psykosocial uppföljning på en akutmottagning för våldtagna.

– Det var jättejobbigt, men en höjdpunkt i min karriär att ha fått vara med där, för den mottagningen gör stor nytta.

Han startade småningom sin egen mottagning där han erbjuder sexologisk rådgivning för enskilda, par och flersamma. Det handlar om sexuella relationer och bekymmer i vardagen: lustproblem, erektionsproblem, porr. Men han möter också klienter som utsatts för övergrepp, och personer vars sexuella preferenser känns främmande för honom själv.

Han lägger handen mot bröstet.

– Jag kan känna ”nej, absolut inte!” Men det som gäller då är om det går an juridiskt.

Han har fått lära sig att hålla isär sitt privata och sitt professionella jag. Att skapa distans, genom att ta djupa andetag under promenaden från jobbet hem till Bagarmossen i Stockholm, som han ibland förlänger, för att inte ta med de allra tyngsta känslorna hem. Och han ser till att själv få professionell handledning.

När han först fick frågan om att medverka i Gifta vid första ögonkastet tänkte han tacka nej, han ville inte hamna i ”skandal-tv”. Att han – efter att ha fått höra av producenten att hans skeptiska inställning var en tillgång – ändrade sig och sa ja har han inte ångrat. Efter medverkan i två sända och en kommande säsong är han helt för serien och vill rubricera den som ”folkbildning i relationer”. 

Han anser att deltagarna, med sitt mod och generösa sätt att dela med sig av sina innersta känslor och tankar, bidrar till det. Något han har stor respekt för. 

Kommunikation är hans ledord för att bygga en god relation. Det kan brytas ner till hans två favorit­ord ”transparens och intimitet”, det vill säga att våga berätta för varandra hur man känner, och att ge sig hän, ta på varandra. 

Attraktion kan man jobba upp, säger Kalle Norwald i ett avsnitt av serien.

– Att gå på den direkta magkänslan som man oftast gör kan vara vanskligt, för den baseras på våra gamla erfarenheter. När det gäller deltagarna i programmet har de sökt dit just för att de vill bryta tidigare relationsmönster. Och även om magkänslan säger nej, kan man prova att rikta in sig på någon fysisk detalj som man tilltalas av hos den andra. Men man ska förstås aldrig begå övergrepp på sig själv.

Härnäst är han i färd med att lägga till ytterligare en yrkestitel till de tidigare: författare. Han är inom kort aktuell med två böcker, en om relationskunskap och en som vänder sig till lärare och skolpersonal. Den senare är tänkt att vara en praktisk handledning i det kommande kunskapsområdet sexualitet, samtycke och relationer, som ska integreras brett i undervisningen. I boken tar han upp konkreta metoder för hur det kan gå till. Och så vill han förmedla vad som verkligen är viktigt. 

– Det är inte att ta upp samlagsställningar – utan att prata med ungdomar om emotionell stabilitet, till exempel hur man kan definiera en lustkänsla och agera utifrån den. Hur man ger och får samtycke.

Han vill uppmana till att inte lägga all vikt vid risker med sexualitet, utan också tala om chanser till lust och pirr i magen.

På sin underarm har han flera tatueringar, bland annat en liten glad, naivistiskt tecknad figur. Förlagan är ett klotter på stan som Kalle Norwald fastnade för. Innan jag hinner tänka att det är en symbol för honom själv pekar han på en pratbubbla med ett hjärta i ovanför figuren:

– Han pratar kärlek.

Kalle Norwald

Ålder: 35 år.

Yrke: Socionom, terapeut och auktoriserad sexolog.

Aktuell: Medverkar som expert i ytterligare en säsong av tv-serien Gift vid första ögonkastet våren 2022.

Släpper hösten 2021 boken Undervisa om sexualitet, samtycke och relationer – integrera i alla ämnen. 

Familj: Make, son och vänner. 

Bor: I Bagarmossen, Stockholm.

Uppvuxen: I Nacka.

Skolor: Brannhällskolan, Myrsjöskolan, Stockholms fria gymnasium.

 

Läs fler

Mimmi Palm

Mimmi Palm

Läs vidare?

Denna artikel är publicerad i Grundskoletidningen.
För att läsa vidare behöver du logga in som prenumerant.

Så här läser du vidare
Börja prenumerera på Grundskoletidningen så får du bland annat tillgång till lektionsupplägg, workshopmaterial och lärorika reportage

Kompetensutveckling för hela arbetslaget! 

Bli prenumerant

Vi hittar dessvärre ingen aktiv prenumeration kopplad till uppgifterna du angivit

Om du redan är prenumerant

Har du en prenumeration på Grundskoletidningen men lyckas inte logga in? Då kan någon av de två nedan förslagen hjälpa dig med detta.

  • Har du inget digitalt konto ännu? Då skapar du enkelt upp ett konto kopplat till din prenumeration för att kunna logga in och läsa alla artiklar.

Skapa ditt digitala konto

Vill du bli prenumerant?

Grundskoletidningen är fullspäckad av kunskap, lektionsförslag och workshoppupplägg - perfekt för din och arbetslagets utveckling.

Bli prenumerant