Värna om din nästa, även om ni inte delar åsikter

Har du att göra med någon som har åsikter diametralt motsatta dina egna? Det kan vara politiska åsikter, åsikter om barnuppfostran, åsikter om hur skolan ska skötas eller åsikter om invandring.
Det har jag!

Vi pratar vänligt med varandra när vi möts och jag frågar henne hur hon mår. Men ibland känner jag obehag inför min bekants politiska övertygelser.

Någon gång gillar jag hennes inlägg på Facebook. Inte för att jag gillar det hennes parti representerar och står för och inte för att jag stöttar henne i det hon just nu tänker kring samhällsfrågor. Men jag har en plan. En dag ska jag bjuda henne på en kopp kaffe och om hon vill ta en kopp kaffe med mig, ska jag lyssna på henne och försöka skapa förtroende. Skapa en plattform för förändring. Och bjuda på mitt eget sätt att tänka som är så långt ifrån hennes i många frågor. Utan personliga påhopp, utan ifrågasättande och utan maktkamp.

Vi ska avsluta vårt samtal med att konstatera att vi tänker olika men att vi fortfarande gillar varandra. Det är mitt mål. För jag har en plan.
 Den dagen hon börjar tveka kring sina egna övertygelser ska hon känna att hon kan ta kontakt med mig. Att jag lyssnar och förstår. Den dagen hon vill lämna det hon är engagerad kring idag ska hon ha någonstans att ta vägen. Om jag plockar bort henne från min vänlista på Facebook – vem ska hon vända sig till då?

I skolans värld har vi blivit skickliga på att lära ut det demokratiska tankesättet. Lärare och skolledning har koll på yttrandefrihet, likabehandling och skolans värdegrund. Läroplanen innehåller klara riktlinjer om att vi ska jobba med dessa områden och det gör vi också.

Men vad gör vi när vi inte befinner oss mellan skolans fyra väggar och dess klara riktlinjer?

Vi människor kan förändras och komma på bättre tankar. Vi byter vänner, vi byter sida och vi byter åsikter. Den processen är lättare om man inte är trängd i ett hörn och bortplockad från allas liv. Den dagen min vän börjar tveka ska jag krama henne, dra henne till min sida och se till att hon mår bra igen.

Jag har en plan som jag inbillar mig kanske kan fungera. Vad har du för plan?

Läs fler

Kristina Milotic

Kristina Milotic

skolledare, pedagog och föreläsare. Alltid med hjärtat hos dem som har lite sämre odds än andra.

Läs vidare?

Denna artikel är publicerad i Grundskoletidningen.
För att läsa vidare behöver du logga in som prenumerant.

Så här läser du vidare
Börja prenumerera på Grundskoletidningen så får du bland annat tillgång till lektionsupplägg, workshopmaterial och lärorika reportage

Kompetensutveckling för hela arbetslaget! 

Bli prenumerant

Vi hittar dessvärre ingen aktiv prenumeration kopplad till uppgifterna du angivit

Om du redan är prenumerant

Har du en prenumeration på Grundskoletidningen men lyckas inte logga in? Då kan någon av de två nedan förslagen hjälpa dig med detta.

  • Har du inget digitalt konto ännu? Då skapar du enkelt upp ett konto kopplat till din prenumeration för att kunna logga in och läsa alla artiklar.

Skapa ditt digitala konto

Vill du bli prenumerant?

Grundskoletidningen är fullspäckad av kunskap, lektionsförslag och workshoppupplägg - perfekt för din och arbetslagets utveckling.

Bli prenumerant