”Du är inte obetydlig”

Greta Thunberg, 15, har inga planer på att ge upp. Varje fredag fortsätter hennes skolstrejk utanför riksdagen, tills Sverige uppfyllt sin del av Paris-avtalet. Men hon riktar sig till alla med makt att påverka, och där är skolan central.

–  Om vuxna skulle förändra sina beteenden och vanor skulle barnen följa efter på nolltid.

Vi tror att vi vet vad som pågår, men folk har ingen aning om hur akut läget är, säger Greta Thunberg.

Hon rättar till sittunderlaget för att hindra kylan från att krypa upp i kroppen. Graderna har sjunkit till normala för årstiden igen efter en extremsommar och hetta som lämnade kvar en bitter eftersmak.

– Vi måste gå in i ett krigstillstånd nu. Människor behöver förstå att vi befinner oss i en kris och agera därifrån, fortsätter hon.

Det är fredag och intill oss flanerar turister och lokalbor sakta längs med Stockholms centrala shoppinggata. För de flesta pågår livet som vanligt, men inte för den 15-åriga klimataktivisten Greta. Hon har på bara några veckor gått från att vara en vanlig högstadietjej till att bli en flitig debattör och världskänd för sin klimatkamp.

”Jag tyckte det var väldigt konstigt att människan som djurart skulle kunna förändra jordens klimat. Då skulle ju alla prata om det och det skulle vara första prioritering, men så fortsätter vi bara som vanligt.”

Sedan hon satte sig utanför Sveriges riksdag för att skolstrejka för klimatet har hon synts i prestigefyllda utländska medier som The New Yorker, BBC och The Guardian, bjudits in att hålla tal i EU-parlamentet, skrivit tidningsledare, omnämnts av FN:s generalsekreterare António Guterres, tweetats av Arnold Schwarzenegger och gästat Breaking News med Filip och Fredrik. Bland mycket annat.

Och uppmärksamheten har överraskat henne.

– Varför har ingen gjort det här tidigare? Det är nästan för lätt, säger hon förvånat.

Sommarens bränder blev katalysatorn. När den klimataktivistgrupp som hon är med i fick i uppgift att komma på idéer för nya projekt gavs de förslaget att skolstrejka på raster. Det fick henne att tänka på ungdomar i USA som strejkat efter skolskjutningar. Kunde hon göra likadant för klimatet?

– Jag utvecklade idén och presenterade den för min grupp, men det var ingen som ville följa med. Då fick jag göra det på egen hand. När jag väl har bestämt mig för något gör jag det, jag har alltid varit sådan.

”15-årig klimatradikal med Aspergers”, står det i presentationen till hennes twitterkonto. Diagnosen är hon helt öppen med och den hjälper henne att fokusera på ett helt annat plan än de flesta andra.

– Den får mig kanske att se världen på ett annat sätt. Hade jag inte haft asperger hade jag antagligen inte suttit här.

Sedan starten har initiativet spridit sig till en imponerande samling städer: Rom, Berlin, Brisbane, Malmö, Utrecht, Göteborg, Haag, Oslo – och listan fylls hela tiden på. Runt omkring henne sitter också ett tjugotal unga och vuxna från hela landet som anslutit sig till hennes protest.

Reaktionerna från förbipasserande har samtidigt varit blandade.

– Folk är mest positiva, men så finns det de som är negativa. Vissa skriker, andra bara skakar på huvudet. ”Ta reda på riktig fakta i stället!”

Något hon minst sagt gjort.

Och den är skrämmande.

Framstående klimatforskare med professorn Johan Rockström i spetsen varnar för att människans koldioxidutsläpp redan bidragit till en ofrånkomlig temperaturökning på 1,5 grader och att vi nu har mindre än tio år på oss att vända kurvan, annars pekar allt mot en så kallad dominoeffekt där naturen själv triggar igång en serie reaktioner som släpper ut långt mer växthusgaser än de människan står för.

Konsekvenserna skulle bli förödande. I en ny larmrapport från FN:s klimatpanel slår 91 forskare fast att en uppvärmning på 2 grader inte är hanterbar och att hela världens koldioxidutsläpp måste ner till runt noll senast år 2050. I en tvågradersvärld väntas korallreven försvinna med 99 procent och extremvädren få långt allvarligare följder än de vi ser idag.

Greta Thunberg har fått utstå en hel del kritik för att hon inte följer skolplikten. Framför hennes fötter ligger ett flygblad där hon ställer den brännande motfrågan: ”Varför ska vi ägna den lilla tid som finns kvar att agera åt att plugga till en framtid som snart riskerar att förvandlas till en katastrofal, oåterkallelig kedjereaktion bortom all kontroll?”

– Skolan behöver ta klimatet på allvar och inte låta det vara ett biämne. Det behöver alla vuxna göra. Jag upplever inte att miljömedvetenheten är stor bland unga, men det är ju för att barn gör som vuxna gör. Om vuxna förändrar sina beteenden och vanor skulle barnen följa efter på nolltid.
Hennes röst är orubblig när hon säger att hon tänker sitta utanför Riksdagen varje fredag tills Sverige följer sin del av Paris-avtalet. Hon medger att hennes föräldrar ändå är lättade över att hon åtminstone inte strejkar varje dag längre.

– De tycker fortfarande att jag ska gå i skolan på fredagar också, men de förstår varför jag gör det.

Det var i skolan hon blev bekant med klimatförändringar för första gången. Hon var nio år och gick i årskurs tre när lärare började prata om att släcka lampor, spara på papper och inte slösa på vatten.

– Jag undrade varför och fick svaret att det finns något som heter global uppvärmning och att jordens resurser är ändliga. Jag tyckte det var väldigt konstigt att människan som djurart skulle kunna förändra jordens klimat. Då skulle ju alla prata om det och det skulle vara första prioritering, men så fortsätter vi bara som vanligt.

– Då började jag läsa på mer och mer. Jag läste artiklar på nätet och lånade böcker på biblioteket. Jag har också haft möten med forskare tillsammans med mina föräldrar.

Mötena föregicks av familjens boksläpp i somras, Scener ur hjärtat (Bokförlaget Polaris) – en intim skildring av en familj i djup kris med två barn med neuropsykiatriska diagnoser (Gretas Aspergers syndrom men också lillasyster Beatas adhd), vilket har lett dem till insikten att tiden vi lever i är ohållbar både för individen och klimatet och att dessa är tätt sammanlänkade.

I elaka nätkommentarer har personer hävdat att Greta Thunberg bara fungerat som pr-maskin åt sin kända mamma, operasångerskan Malena Ernman. Sanningen är snarare att det är hon som påverkat sin familj i riktning mot klimataktivism.

Hennes pådrivningar har bland annat fått dem att sluta flyga.

– Vi har också bytt vår vanliga bil till en elbil, även om man helst av allt inte ska ha någon bil alls. Vi odlar mycket egen mat i vårt växthus och vissa av oss har slutat äta kött och mejeriprodukter, berättar Greta.

Köpstopp, solceller och minskad elkonsumtion är andra exempel på hur de försöker bidra till minskade föroreningar.

Varje dag under veckan fram till valet den 9 september följde fotograferna Mikael M Johansson och Marcus Gustafsson Greta Thunberg i hennes strejk framför riksdagen.

MÅNDAG, KL 13:32. Det är varmt och Greta försöker hålla sig i skuggan.

TISDAG, KL 16:02. Mellan intervjuer med journalister och samtal med människor smiter Greta undan för att ta ett telefonsamtal.

TISDAG, KL 15:45. I den lilla gruppen som har samlats utanför riksdagen är klimatet det självklara diskussionsämnet. Tv-teamet från SVT dokumenterar alltsammans.

ONSDAG KL 10:51. Även om Greta skolstrejkar, så innebär det inte att hon helt strejkar från skolarbetet. Just här läser hon om jordens arv och utveckling i biologiboken.

ONSDAG, KL 11:08. Cecilia Hagberg bor i Östersund och arbetar med hållbarhetsutmaningar och samhällsplanering. Hon läste om Gretas kamp och valde att åka ner för att prata med henne under en dag.

TORSDAG, KL 08:13. BBC besöker Stockholm för att göra ett reportage. Här berättar Greta att eftersom ingen gör något måste hon göra vad hon kan för att dra uppmärksamhet till klimatfrågan.

FREDAG, KL 15:04. Sista dagen på strejken. Det är feststämning, ett band spelar på Mynttorget och spontandans bryter ut bland de strejkande ungdomarna.

FREDAG, KL 15:22. Flera politiker har under veckorna besökt Greta. I dag kommer Gustav Fridolin, utbildningsminister, förbi för att prata.

FREDAG, KL16:26. Strejken är över och några av deltagarna samlas för en gruppkram innan de skiljs åt. 

Kampen fortsätter. När den här tidningen gick till tryck i början av november var valet sedan länge över, men Greta fortsatte sin skolstrejk varje fredag. Hon hann också göra succé i bland annat Helsingfors, där hon förmedlade sitt budskap på finska inför en enorm folkmassa.

Prev
Next

Sveriges utsläpp av fossila bränslen är nämligen skyhögt. Ett vanligt argument i klimatdiskussioner är att Sverige redan är en förebild när det kommer till miljövänliga lösningar och att det därför främst ligger på andra länder att minska sina utsläpp.

– Ju mer pengar och tillgångar man har, desto mer konsumerar man. Sverige är rikt och bland de topp tio-länder som släpper ut allra mest och därmed gör störst fotavtryck i världen, så det argumentet håller inte.

Hon är medveten om att hon kan få sitta här ett tag. Hennes efterforskningar visar att Sveriges utsläpp är oförändrade sedan år 1990 och att vi endast har 5 procents chans att nå Paris-avtalet.*

En man dyker upp framför oss för att säga hej då för dagen och frågar nyfiket vilken tidning Greta intervjuas för. Han berättar sedan om en grupp unga i Afghanistan som han haft kontakt med sedan en tid tillbaka och som varje vecka deltar i globala, direktsända klimatmöten över internet.

– De är också väldigt medvetna om läget när det gäller miljöförstöringen i Afghanistan och över huvud taget i världen. Nu har sittstrejken spridits ner till Kabul, så det kanske startar någonting där också, berättar han.

Förutom att sprida klimataktivism till allmänheten vill Greta Thunberg se en radikal förändring i Rosenbad.

– Om jag satt i regeringen skulle jag kalla till krismöte direkt, förklara hur läget ligger och vad som behöver göras. Jag inser att det är svårt, men man måste åtminstone försöka. Det jag har lyckats med visar hur mycket en person kan göra. Du är inte obetydlig.

* Paris-avtalet
I Paris-avtalet från år 2015 förbinder sig världens länder att arbeta för att temperaturökningen hålls runt 1,5 grader. Rika länder som Sverige ska minska sina utsläpp mer till fördel för utvecklingsländer.

Greta Thunberg

Ålder: 15.
Familj: Mamma Malena Ernman, pappa Svante Thunberg, systern Beata och hundarna Moses och Roxy.
Bor: Stockholm.
Karriär: Blev på kort tid världskänd sedan hon började skolstrejka för klimatet utanför Sveriges riksdag i samband med höstens val.
Twitter: @gretathunberg

 

Läs fler

Cecilia Lindvall

Cecilia Lindvall

Läs vidare?

Denna artikel är publicerad i Grundskoletidningen.
För att läsa vidare behöver du logga in som prenumerant.

Så här läser du vidare
Börja prenumerera på Grundskoletidningen så får du bland annat tillgång till lektionsupplägg, workshopmaterial och lärorika reportage

Kompetensutveckling för hela arbetslaget! 

Bli prenumerant

Vi hittar dessvärre ingen aktiv prenumeration kopplad till uppgifterna du angivit

Om du redan är prenumerant

Har du en prenumeration på Grundskoletidningen men lyckas inte logga in? Då kan någon av de två nedan förslagen hjälpa dig med detta.

  • Har du inget digitalt konto ännu? Då skapar du enkelt upp ett konto kopplat till din prenumeration för att kunna logga in och läsa alla artiklar.

Skapa ditt digitala konto

Vill du bli prenumerant?

Grundskoletidningen är fullspäckad av kunskap, lektionsförslag och workshoppupplägg - perfekt för din och arbetslagets utveckling.

Bli prenumerant