Hon visar på glädjen i rörelsen

Som sjukampare blev Carolina Klüft känd långt utanför idrottsvärlden. I dag är det framför allt barns och ungdomars hälsa som upptar hennes tid och engagemang.

För att komma till sitt kontor måste Carolina Klüft passera en rad träningsredskap. En praktisk lösning nu när hennes arbetsdagar till stor del tillbringas vid ett skrivbord och hon vill ägna så mycket som möjligt av sin övriga tid åt familjen. Här tränar hon tre–fyra gånger i veckan utan att det inkräktar för mycket på familjelivet.

Den kombinerade tränings- och kontorslokalen ligger i en långsmal byggnad några steg från familjens bostad i Järvsö. Carolina och hennes man Patrik Klüft har byggt den tillsammans. Hon gillar att snickra.

– Det är lite som terapi, säger hon och berättar att hon bland annat lagt golvet och byggt fönstersmygarna, utan att låta det minsta skrytsam på rösten – den som bosätter sig på landet bör kunna fixa saker själv, anser hon.

Vilket inte betyder att man måste engagera sig i allt. Då jag frågar om hennes odlingsintresse, utifrån det stora växthuset och alla odlingslådorna på tomten skakar hon på huvudet:

– Det är min mans grej.

Hon njuter av att bo lite vid sidan av (”här ser ingen vad jag äter till frukost”) och ha naturen inpå knuten.

– Det första jag ser varje morgon är berget och Ljusnan, säger hon med en blick ut genom det stora fönstret i arbetslängan som också det vetter mot den ståtliga utsikten.

Det är fyra år sedan som hon och maken beslutade sig för att flytta hit. Carolina Klüft tycker att det ger henne det bästa av två världar. Uppväxten i en by utanför Växjö lärde henne ”gilla det lilla formatet”, samtidigt som hon uppskattar att då och då möta storstadens puls.

– Det är enkelt att ta tåget ner till Stockholm.

Vilket hon i normalläget (läs: när det inte är pandemi) gör varje vecka för sitt arbete som verksamhetschef i Generation Pep.

Det är en organisation som har som målsättning att få den uppväxande generationen att röra sig mer och äta bättre.

– Bara två av tio barn i Sverige lever upp till WHO:s rekommendationer. Så har det varit i tre år i rad nu enligt våra undersökningar.

Som enligt henne stämmer väl överens med resultaten av forskning på området. Rekommendationen är att barn och ungdomar över 10 år ska äta minst 500 gram grönt och frukt per dag, barn under 10 år 400 gram, och röra sig minst 60 minuter per dag.

– Och då menas lite mer intensiv rörelse.

Carolina Klüft har varit med sedan organisationen startades 2016 av kronprinsessparet. Då hade det gått fyra år sedan hon lämnade tävlingskarriären bakom sig efter drygt tio år som en av Sveriges mest framgångsrika friidrottare genom tiderna, med Europarekordet i sjukamp och ett stort antal medaljer och utmärkelser. Högst upp på en hylla i arbetslokalens minimala kontorsutrymme står en stor glasskål med den legendariske radiojournalisten Sven Jerrings nuna ingraverad – Jerringpriset som hon fick 2002.

När hon väl hade bestämt sig hade hon inga problem med att lämna tävlandet bakom sig.

– Jag var nyfiken på livet som hägrade där borta, säger hon.

Det vill säga saker hon hade fått försaka då en stor del av hennes vakna tid gick åt till träning (”jag körde tolv pass i veckan”) och tävlande.

– Bara en sån sak som att kunna vara ledig på sommaren! Och unna mig en kanelbulle ibland.

Hon hejdar sig.

– Det där lät ju inte så bra om jag ska sitta här och prata om att äta rätt.

Å andra sidan: En bra kosthållning går förstås inte ut på att man ska späka sig, men att grundlägga vanor där sötsaker är något extra, konstaterar hon, som håller fast vid lördagsgodisprincipen för sina egna barn.

– Målet är inte att komma med pekpinnar, men att underlätta för människor att inspirera barn och ungdomar att äta bra och röra på sig.

”Jag vill göra Sverige mer jämlikt utifrån ett hälsoperspektiv.”

I Pep skola är syftet att stötta såväl rektorer och pedagoger som skolmåltidspersonal och elevhälsans personal. På sajten finns såväl rena fakta och stödmaterial till lärare och skolhälsovård som recept och konkreta tips för fysisk aktivitet. Det finns också en inspirationsbank där användare kan tipsa varandra. Allt är kostnadsfritt. Ambitionen är att ”göra Sverige mer jämlikt utifrån hälsoperspektiv”, som hon uttrycker det.

– Orättvisor engagerar mig. Det fina ur ett demokratiskt perspektiv är att i stort sett alla barn finns i skolan. Sen är det förstås så, att resurserna ser olika ut och att en del ställen kan behöva mer stöd än andra.

Sedan två år tillbaka arbetar hon i organisationen på heltid, vilket gjort att hon trappat ner på andra verksamheter, som att föreläsa och vara tv-programledare och sportkommentator. Sommaren 2019 hölls också det sista Carro Camp – ungdomslägret som hon drog i gång redan 2003, samtidigt som hennes sjukampskarriär stod på topp.

– Jag hade ju märkt att jag hade många fans och visste ju från min egen uppväxt hur viktigt det är med rörelseglädje.

Med betoning på glädje. Tävlande passar inte alla, det är hon fullt medveten om.

– Till och med när jag var som bäst tränade jag ihop med såna som bara gjorde ett pass i veckan. Jag har alltid haft tränare som utgått från varje individ.

Tävlandet ja. Även om hon har lämnat den karriären bakom sig finns själva tävlingsinstinkten kvar, medger hon.

– Jag försöker hantera den på andra sätt numera.

Men jo, visst var det kul att vara med i Mästarnas mästare härom året och i tv-programmet Super Stars, som sändes i vintras. Hon hävdar att det mest var för att träffa likasinnade. Men:

– Sen klickar det bara till. Jag skäms nästan när jag ser hur jag blir.

Att spela spel med barnen är lugnare.

– Men jag låter dem inte vinna varje gång. Man måste lära sig att förlora ibland.

Carolina Klüft var elva år när hon började träna friidrott organiserat. Före dess var det mest fotboll som gällde.

– Och så byggde jag en egen höjdhoppsbana.

Men minst lika viktiga var de goda möjligheterna att leka och cykla utomhus.

– Det är klart att jag också satt framför tv:n eller vårt gamla Nintendo ibland, men om man jämför med i dag … Det finns ju ett obegränsat utbud att välja på.

För sina egna barn försöker hon sätta gränser.

– Jag är absolut inte teknikfientlig, men jag tror det är bra att ha en medieplan för både barn och vuxna. Begränsa tiden, se till att ta pauser. Göra skärmen till en extra lyx, ungefär som godis och söta drycker.

– Sen har jag full förståelse för om det inte funkar varje dag.

Hon påpekar att skärmen mer eller mindre ”förstelnar” användaren, till skillnad från andra sittande aktiviteter.

– Om min treåring leker med klossar rör hon sig ju hela tiden, säger hon och illustrerar genom att flytta sig runt på stolen med imaginära klossar i händerna.

Det märks att Carolina Klüft är van vid att bli intervjuad. Svaren kommer som rinnande vatten och många av formuleringarna känns väl inarbetade. Men egentligen har hon aldrig trivts med den sortens rampljus.

– Det är inte alltid skitkul att vara en offentlig person. Men eftersom jag jobbar med något jag brinner för kan jag stå ut med att vara det.

Carolina Klüft

Ålder: 38.

Familj: Maken Patrik Klüft, döttrarna Laleh, Amie och Nova, 6, 3 och 1.

Bor: Järvsö.

Yrke: Verksamhetschef på Generation Pep.

Idrottskarriär: Slog igenom som sjukampare som 19-åring och blev vid 22 års ålder den yngsta friidrottaren hittills som erövrat samtliga fem internationella guldmedaljer: olympisk, VM inom- och utomhus samt EM inom- och utomhus.

En lärare jag minns: Min mellanstadielärare Christina, som var en fantastisk lärare. Snäll, omtänksam, engagerad, tydlig och satte gränser.

Carolina Klüft tipsar barn och vuxna:

• Gör saker tillsammans

• Gör saker utomhus

• Ta små pauser från skärm tillsammans

• Transportera er aktivt när det finns möjlighet

I dag tränar hon tre–fyra gånger i veckan – bara för att det är roligt.

Carolina Klüft njuter av att ha naturen inpå knuten.
– Det första jag ser varje morgon är berget och Ljusnan.

Hon gillar att röra sig med barnen.
– Men jag låter dem inte vinna varje gång, säger hon.

Prev
Next

 

Läs fler

Ingela Hofsten

Ingela Hofsten

Vill du läsa mer? Bli prenumerant!

Du får 6 nr av Grundskoletidningen och Pedagogisk Snabbguide för 1099 kr exkl. moms.

Så här kan du läsa vidare
Börja prenumerera så får du tillgång till alla fördjupande och inspirerande artiklar i Grundskoletidningen och Pedagogisk snabbguide..
Kompetensutveckling när den är som bäst.

Bli prenumerant