Tre frågor ...

... till Olga Stern och Marie Birde, författarna bakom den nya vinjetten ”Knäck koden – programmering för den lagom intresserade” som fokuserar på det du inte visste att du ville veta om programmering.

Olga och Marie

Vilka är ni?
– Jag, Olga Stern, är programmerare som bland annat grundat Genews.io som hjälper nyhetsredaktioner med genusbias.

– Jag, Marie Birde, är journalist och ligger bakom kulttidningen Darling, Stil i P1 och KOKO, ett magasin för barn.

– Vi tror att den digitala framtiden är till för alla och därför har vi också skrivit boken Ettor och nollors hemliga liv, en peppigt, inspirerande introduktion till programmering!

Varför är det viktigt att ha koll på programmering?
– Det mesta runt oss, från sådant du använder varje dag (som bankkortet och fjärrkontrollen) till verktygen på arbetsplatsen (datorn så klart, men också kassaapparaten, röntgenmaskinen och hissen) fungerar på grund av eller kanske tack vare programmeringskod. I en vanlig bil finns runt 100 miljoner rader med kod. När du trampar på gaspedalen finns ingen mekanik till gasreglaget längre, istället skickas ett kommando till mjukvaran som får bilen att öka farten.

Något annat med kod ni tycker att skolan bör förmedla?
– Att vårt samhälle är nedlusat av kod är en bra anledning att vilja kunna något om programmering. Kod är redan en maktfaktor som styr det mesta i vårt samhälle och att förstå sig på hur det fungerar är en viktig demokratifråga. Alla bör få kunskap om programmering och inte minst ta del av kodens (ofta okända) kvinnliga historia.

Eva Selin

Eva Selin

Redaktör för Grundskoletidningen och tidskriften Elevhälsa på GothiaFortbildning

Vill du läsa mer? Bli prenumerant!

Du får 6 nr av Grundskoletidningen och Pedagogisk Snabbguide för 1099 kr exkl. moms.

Så här kan du läsa vidare
Börja prenumerera så får du tillgång till alla fördjupande och inspirerande artiklar i Grundskoletidningen och Pedagogisk snabbguide..
Kompetensutveckling när den är som bäst.

Bli prenumerant