01
02
03

Arga internetanvändare kan inte sluta surfa

Känslor styr hur länge vi stannar på sociala plattformar och de känslor som får användare att stanna längst är negativa känslor, som rädsla och ilska. För att ta reda på vad som gör Facebooks användare rädda och arga tar de först reda på motsatserna, alltså vad användarna tycker om.

Genom att samla in data om vad användare postar, vilka grupper de är med i och vad de trycker på gilla-knappen på, kan Facebook kartlägga vilka frågor användarna bryr sig om. Därefter kan en algoritm baserad på användarnas tidigare beteendemönster räkna ut vad de kommer att ogilla mest och lägga det högst upp i deras flöden. Till exempel: en användare trycker på gilla-knappen på innehåll som stödjer att jorden är rund. Algoritmen kommer då hitta inlägg som fått mest gilla-tryck från de största flat-eartharna (de som tycker att jorden visst är platt) och visa deras inlägg högst upp. Oftast händer då ett av två följande:

1. Användaren känner uppgivenhet, tycker ”vilken rövhatt” och avslutar genast relationen med upprorsmakaren till posten, och voilà – en filterbubbla börjar ta form.

2. Alla arga känslor får användaren att HAMRA på det stackars tangentbordet och skriva långa och vetenskapligt väl underbyggda motargument. Under tiden lägger Facebook upp en annons som ligger och lurar i synfältet, och det är de som skrattar hela vägen till banken samtidigt som användaren upplever att världen är mycket mer polariserad än vad den egentligen är.

Så nästa gång du möts av åsikter som är helt uppåt väggarna vet du nu att det inte är så illa som det verkar – det är bara algoritmen som vill få dig att tro att det är så. Verkligheten är faktiskt både mindre polariserad och mindre bubblig än dina sociala medier.

Algoritm

Muhammad ibn Musa al-Khwarizmi var en persisk matematiker, astronom och geograf som levde mellan cirka år 780–850. Han var en fena på algebra, geometri, aritmetik och trigonometri. När hans namn latiniserades under 1200-talet blev resultatet Algoritm, vilket sedan blev benämningen för algoritmer. Det var tack vare honom som det decimala talsystemet kom till Europa och sedan spreds till resten av världen.

Problemlösare

En algoritm är en uppsättning instruktioner som används för att lösa ett specifikt problem, oavsett om det är en rekommendations­algoritm som hittar roliga videor på folk som klantar sig i skidbacken, en standardalgoritm för addition eller en maskininlärningsalgoritm inom rättsväsendet som förutspår om den som står anklagad för ett brott kommer att begå brottet igen.

Tidningen Science

Tidningen Science utnämnde det första fotografiet av ett svart hål som det största naturvetenskapliga genombrottet 2019. Det virtuella teleskopet Event Horizon tog under flera dagar bilder som motsvarande 5 petabytes – detsamma som att ta 4000 selfies varje dag under 900 år. Med hjälp av algoritmer kunde de enskilda bilderna sättas ihop till en enda bild som mer än någonting liknar en jättelik brinnande ring!

Marie Birde & Olga Stern

Marie Birde & Olga Stern

Vill du läsa mer? Bli prenumerant!

Du får 6 nr av Grundskoletidningen och Pedagogisk Snabbguide för 1099 kr exkl. moms.

Så här kan du läsa vidare
Börja prenumerera så får du tillgång till alla fördjupande och inspirerande artiklar i Grundskoletidningen och Pedagogisk snabbguide..
Kompetensutveckling när den är som bäst.

Bli prenumerant