Poddar får språket att växa
På svenskläraren Andreas Carlssons lektioner skapar högstadieeleverna poddar. Arbetssättet vässar elevernas förmåga att formulera sig, samtidigt som självförtroendet växer.
Idéerna brukar vara många! säger läraren Andreas Carlsson.
Nu senast har hans elever spelat in samtal med varandra kring temat sexualitet, samtycke och relationer.
– Deras poddar har till exempel handlat om hur man kan göra slut med någon på ett vettigt sätt, vad pornografi är och om det går att ångra ett samtycke.
Poddarna riktar sig denna gång till elever i årskurs 5 på skolan och tanken är att mellanstadieeleverna ska kunna lyssna på poddarna när de har undervisning om sex, samtycke och relationer. Men Andreas Carlssons elever har tidigare även provat andra genrer och gjort poddar i form av krönikor eller reportage. Panelsamtal var en ny utmaning.
− Eleverna började med att ta reda på fakta så att de kände sig trygga med att diskutera ämnet. De behövde också låta alla komma till tals i gruppen under inspelningen och göra en sammanfattning av samtalet i slutet.
Vid utvärderingen efteråt var elevernas reaktioner positiva och de tyckte att det hade känts bra att våga prata om laddade ämnen. Några upplevde det som svårt att samtala så att det kändes naturligt eller att klippa ihop panelsamtalet till en podd.
Andreas Carlsson har jobbat regelbundet med poddar i svenska i omkring tio år. Han upplever att eleverna utvecklas språkligt av det.
− De lär sig att lyfta fram viktigt innehåll, ställa relevanta frågor, formulera sig tydligt och välja ut passande citat och miljöljud. Jag tycker att eleverna blir vassare i sitt skrivande när de har gjort poddar. De kilar in miljöbeskrivningar och citat mer naturligt i sina texter.
Han märker också hur elevernas självförtroende växer.
− Många är förvånade och stolta över att de egna poddarna låter så proffsigt.
Arbetet med poddarna äger rum i perioder om två till tre veckor. Andreas Carlsson väljer ut ett aktuellt tema som han tror kan passa, sedan får eleverna välja vinkel och hur de ska lägga upp sin podd. Som förberedelse låter han eleverna lyssna på exempel ur radioprogram och poddar för att väcka intresse och idéer. Att lyssna på Sveriges Radios sommarpratare brukar vara en bra inspiration när eleverna ska göra egna krönikor. Han brukar också gå igenom med klassen vad de kan tänka på kring innehåll och upplägg.
− Om de ska göra en krönika vill jag att de funderar på hur personliga de vill vara för att det ska kännas okej när andra lyssnar. Det är också viktigt att de kan göra det personliga allmängiltigt, så att det blir intressant för andra.
Det brukar vara populärt att göra poddar i reportageform. Ett exempel är coronapoddarna under pandemin. Eleverna tog egna initiativ och det kom fram många olika perspektiv.
− En elev gick till det lokala förortstorget för att leta upp en frisör och fråga om hur det var att jobba nära människor trots smittorisken. Någon intervjuade vårdpersonal. En annan elev ringde till en gammal släkting och den podden handlade mycket om ensamhet.
- Börja träna i mindre skala. Låt till exempel eleverna skriva och läsa upp ett telegram som de spelar in och redigerar.
- Hitta ett ljudprogram som du och eleverna lätt kan hantera. Några exempel på program är Sound Trap, Audacity eller Garageband.
- Ge eleverna en tidsgräns för hur lång en podd ska vara, exempelvis fem minuter.
- Hitta rum på skolan som är tillräckligt tysta för att det ska fungera att spela in, till exempel grupprum eller tomma lärosalar.
- Det går bra att använda till exempel dator eller platta som inspelnings-utrustning.
- Låt eleverna lyssna på varandras poddar i grupper när de är klara. Det är lärorikt att höra om hur klasskompisarna har jobbat – och dela svårigheter och tips med varandra.
Ålder: 43 år.
Undervisar i: Svenska, svenska som andra språk och musik på högstadiet på Påvelundsskolan i västra Göteborg.
Det bästa med att vara lärare: ”Jag brinner för mötet med eleverna och att hjälpa dem att få ihop bitarna så att de känner att de lär sig nya saker.”
Fritidsintressen: Jag gillar att snickra eller att gräva och odla i trädgården.