Ett viktigt år

Hösten 2017 fattade regeringen ett beslut om att förskoleklassen ska bli obligatorisk, detta drygt ett år efter att den fått ett eget avsnitt i Lgr 11. Två viktiga beslut som förhoppningsvis kommer att gynna alla elever och den verksamhet som erbjuds under ett viktigt år i livet – det första skolåret.

För oss är det viktigt att lyfta förskoleklassen som kan ses som en bro mellan förskolan och skolan och inte minst in i det livslånga lärandet. Till förskoleklassen kommer vetgiriga barn som längtar efter skolan och som vill lära sig nya saker, men som samtidigt är mitt i en utvecklingsfas där kropp och knopp inte alltid samspelar på bästa sätt. Det ställer höga krav på er pedagoger som möter dessa elever varje dag.

”Att arbeta med en förskoleklass kan nog vara ett av skolväsendets mest komplexa jobb.”

Ni måste ta emot dem med öppna armar när de kommer fyllda av förväntningar från förskolan och ni måste ge dem allt de behöver i form av stimulans, kärlek och utmaningar. Ett år senare ska de ta steget in i åk 1, där lärandet genom lek får stå tillbaka för ett mer målinriktat lärande.

Att arbeta med en förskoleklass kan nog vara ett av skolväsendets mest komplexa jobb. Det är varken skola eller förskola.

Vi vill med den här tidningen ge er inspiration och verktyg som ni kan använda direkt i er undervisning. Vi har också skapat en konferens som vi hoppas ska inspirera ytterligare. Programmet hittar ni i tidningen.

Vi ses där!

Tobias Ludvigson

Tobias Ludvigson

Chefredaktör Grundskoletidningen

Malin Malmström

Malin Malmström

Chefredaktör Förskoletidningen

Vill du läsa mer? Bli prenumerant!

Du får 6 nr av Grundskoletidningen och Pedagogisk Snabbguide för 1099 kr exkl. moms.

Så här kan du läsa vidare
Börja prenumerera så får du tillgång till alla fördjupande och inspirerande artiklar i Grundskoletidningen och Pedagogisk snabbguide..
Kompetensutveckling när den är som bäst.

Bli prenumerant