Är du beredd?

I höstas var Grundskoletidningen på plats på OECD:s huvudkontor i Paris för att följa slutspurten med PISA 2018, som lanseras den 3 december. Några insidertips om de kommande resultaten fick vi tyvärr inte. Som ni kan läsa i reportaget på sidan 24 är sekretessen kring siffrorna väldigt hög.

Däremot känner vi oss betydligt klokare inför den debatt som med all säkerhet kommer att följa nu – oavsett om kurvorna fortsätter att gå upp eller vänder. Och det är också målet med detta specialnummer om Pisa – att dyka ner lite djupare än listorna och rankningen.

I intervjun på sidan 16 berättar professor Christian Lundahl att Sverige sticker ut när det kommer till vårt stora intresse för Pisa. Sverige är exempelvis det land i världen där befolkningen twittrar mest av alla om Pisa per capita, och reformerna som lanseras med hänvisning till undersökningen är otaliga. Utbildningsministern Anna Ekström är en av dem som är kritisk till detta, hon säger att hon kan bli tokig på hur felaktigt Pisa används ibland.

Vid den senaste presentationen av resultaten av PISA 2015 och TIMSS 2015 vände resultatkurvorna upp och plötsligt uppmärksammas lärarnas arbete på ett positivt vis. Ett arbete som pågått ute på skolor i många år, men som har blivit ifrågasatt och granskat. Det tråkiga är att det krävs tester för att lärarnas arbete ska uppmärksammas på ett positivt vis.

Oavsett vad resultaten blir står den svenska skolan inför minst sagt stora utmaningar, som brist på lärare och kunskapsklyftor. Andreas Schleicher, direktör för OECD:s utbildningsavdelning, ser positivt på utvecklingen i Sverige, men är också kritisk till den instrumentella roll som utbildningen har fått. Han menar att vi utbildar elever till något, i stället för att låta dem växa. ”Vi måste utbilda unga så att de lär sig hitta sin egen passion och låta dem bli bra på just det”, säger han och lyfter fram konsten och det kreativa tänkandet som avgörande för framtiden.

Huvudfokus för PISA 2018 är läsförståelse och det är också temat i detta nummer av Pedagogisk snabbguide. Det är helt enkelt en förutsättning för allt lärande och självklart helt avgörande för de efterlängtade resultaten på de många tester och prov som finns i dagens svenska skola.

Tobias Ludvigson

Tobias Ludvigson

Chefredaktör

Vill du läsa mer? Bli prenumerant!

Du får 6 nr av Grundskoletidningen och Pedagogisk Snabbguide för 1099 kr exkl. moms.

Så här kan du läsa vidare
Börja prenumerera så får du tillgång till alla fördjupande och inspirerande artiklar i Grundskoletidningen och Pedagogisk snabbguide..
Kompetensutveckling när den är som bäst.

Bli prenumerant