”Agera i tid och skapa en plan”
Ett stort och växande bekymmer är skolfrånvaro. De elever där den blir återkommande är inte enbart frånvarande från själva skolan utan också från sammanhanget skolan – både socialt och vad gäller teoretiskt lärande. I detta nummer av Grundskoletidningen lyfter vi fram flera initiativ och strategier för att möta denna utmaning.
I temaartiklarna dykervi ner i flera pågående insatser för att minska skolfrånvaron. En viktig sådan bedrivs i Malmö. Där fokuserar ett centralt flexteam på att återintegrera yngre elever, redan från årskurs 2 till 6, som har varit borta från skolan under längre perioder. Mikael Westberg och Mikaela Grönvall, två lärare i teamet, beskriver vikten av struktur och tydlighet i arbetet med dessa elever som ofta har varit isolerade i över ett år. Genom att successivt bygga upp relationer och bryta ner skoldagen i små, hanterbara delar skapas en trygg miljö där eleven kan börja återvända till undervisningen.
Vi vill också lyfta Filip Stervings innovativa arbete på Pålstorpsskolan i Höganäs. Han använder virtuell verklighet (VR) för att låta elever återbekanta sig med skolmiljön på ett tryggt och mindre överväldigande sätt. Ta även del av hur biträdande skolchef Eva-Lena Årmyr och hennes kollegor i Ånge på kort tid har lyckats minska frånvaron till hälften bland eleverna i kommunen. Nu är hon aktuell med en handbok.
Glöm inte heller att ta del av de praktiska delar som finns i Grundskoletidningen. Du hittar bland annat massor med lektionstips på grundskoletidningen.se. Gå in och botanisera redan i dag.
Med det vill vi än en gång välkomna er till ett rykande färskt nummer. Trevlig läsning!