”Agera i tid och skapa en plan”

Ett stort och växande bekymmer är skolfrånvaro. De elever där den blir återkommande är inte enbart frånvarande från själva skolan utan också från sammanhanget skolan – både socialt och vad gäller teoretiskt lärande. I detta nummer av Grundskoletidningen lyfter vi fram flera initiativ och strategier för att möta denna utmaning.

I temaartiklarna dykervi ner i flera pågående insatser för att minska skolfrånvaron. En viktig sådan bedrivs i Malmö. Där fokuserar ett centralt flexteam på att återintegrera yngre elever, redan från årskurs 2 till 6, som har varit borta från skolan under längre perioder. Mikael Westberg och Mikaela Grönvall, två lärare i teamet, beskriver vikten av struktur och tydlighet i arbetet med dessa elever som ofta har varit isolerade i över ett år. Genom att successivt bygga upp relationer och bryta ner skoldagen i små, hanterbara delar skapas en trygg miljö där eleven kan börja återvända till undervisningen​.

Vi vill också lyfta Filip Stervings innovativa arbete på Pålstorpsskolan i Höganäs. Han använder virtuell verklighet (VR) för att låta elever återbekanta sig med skolmiljön på ett tryggt och mindre överväldigande sätt.  Ta även del av hur biträdande skolchef Eva-Lena Årmyr och hennes kollegor i Ånge på kort tid har lyckats minska frånvaron till hälften bland eleverna i kommunen. Nu är hon aktuell med en handbok.

Glöm inte heller att ta del av de praktiska delar som finns i Grundskoletidningen. Du hittar bland annat massor med lektionstips på grundskoletidningen.se. Gå in och botanisera redan i dag. 

Med det vill vi än en gång välkomna er till ett rykande färskt nummer. Trevlig läsning!

Tobias Ludvigson

Tobias Ludvigson

Chefredaktör

Testa GRAI • Din kreativa AI-kollega i skolan

Vill du spara tid och få tillgång till snabb och tillförlitlig information som kan lyfta din undervisning? GRAI är en AI-tjänst, utvecklad för att ge dig inspiration, nya idéer och praktisk hjälp som du kan använda i din undervisning.

Testa GRAI här

Läs vidare?

Denna artikel är publicerad i Grundskoletidningen.
För att läsa vidare behöver du logga in som prenumerant.

Så här läser du vidare
Börja prenumerera på Grundskoletidningen så får du bland annat tillgång till lektionsupplägg, workshopmaterial och lärorika reportage

Kompetensutveckling för hela arbetslaget! 

Bli prenumerant

Vi hittar dessvärre ingen aktiv prenumeration kopplad till uppgifterna du angivit

Om du redan är prenumerant

Har du en prenumeration på Grundskoletidningen men lyckas inte logga in? Då kan någon av de två nedan förslagen hjälpa dig med detta.

  • Har du inget digitalt konto ännu? Då skapar du enkelt upp ett konto kopplat till din prenumeration för att kunna logga in och läsa alla artiklar.

Skapa ditt digitala konto

Vill du bli prenumerant?

Grundskoletidningen är fullspäckad av kunskap, lektionsförslag och workshoppupplägg - perfekt för din och arbetslagets utveckling.

Bli prenumerant