Ett bra ledarskap gynnar alla

Äntligen är det dags för ett nytt läsår. Under sommaren finns ofta tid för reflektion och förhoppningsvis lite vila. Trots allt kan det ändå vara skönt att komma tillbaka till nya spännande utmaningar och kanske helt nya elever med sina olika behov. Vi vet alla att det inte alltid är det lättaste att hitta rätt väg får att kunna möta dessa olika individer. Är du då dessutom helt ny i läraryrket så sätts din roll som lärare och ditt ledarskap verkligen prov. 

I det här numret av Grundskoletidningen fokuserar vi just på ledarskapet i klassrummet som en väg till lärande och till bättre förutsättningar för varje enskild elev. Egentligen inte bara det – det ger också en bättre dag på jobbet för dig som lärare. När du ser att dina elever trivs och får ut det mesta av din undervisning så gynnar det också dig. Ledarskapet är ju en avgörande faktor för att skapa studiero. Skolinspektionens granskningar visar att studieron tyvärr varierar väldigt beroende på vilken lärare det är som leder lektionerna. Det handlar då om tydlighet och relationer till eleverna. Så ska det inte vara. En lärare ska självfallet ha didaktisk kompetens, men lika mycket behöver man ledarskaps- och relationskompetens. Det handlar om att veta hur man leder grupprocesser och att kunna upprätthålla ordning. När de här kompetenserna kuggar i varandra kommer även studieron. 

Det fina med ledarskap är att det går att öva på och att man hela tiden kan bli bättre. Det bästa är att göra det tillsammans med kollegorna och att arbeta fram gemensamma strategier på skolan för ledarskap. I det här numret får ni läsa om Camilla Heiskanen, som är förstelärare i SO på Vifolkaskolan. Hon deltog i ett forskningsprojekt om le­darskap vid Linköpings universitet. Hon och de andra deltagande lärarna gjorde klassrumsobservationer, hjälpte och gav varandra råd om hur ledarskapet i klassrummet skulle kunna utvecklas. 

Missa inte heller professor Marcus Samuelssons tre tips för bättre ledarskap i klassrummet: Signalera till dina elever att du är engagerad, tala om att du gillar att vara med dem och förmedla snabbt och effektivt din plan för lektionen.

Ledarskapet är ständigt under utveckling. Det viktiga är att man vågar lära av varandra och dela med sig av sin kunskap. Varsågoda!

Tobias Ludvigson

Tobias Ludvigson

Chefredaktör

Testa GRAI • Din kreativa AI-kollega i skolan

Vill du spara tid och få tillgång till snabb och tillförlitlig information som kan lyfta din undervisning? GRAI är en AI-tjänst, utvecklad för att ge dig inspiration, nya idéer och praktisk hjälp som du kan använda i din undervisning.

Testa GRAI här

Läs vidare?

Denna artikel är publicerad i Grundskoletidningen.
För att läsa vidare behöver du logga in som prenumerant.

Så här läser du vidare
Börja prenumerera på Grundskoletidningen så får du bland annat tillgång till lektionsupplägg, workshopmaterial och lärorika reportage

Kompetensutveckling för hela arbetslaget! 

Bli prenumerant

Vi hittar dessvärre ingen aktiv prenumeration kopplad till uppgifterna du angivit

Om du redan är prenumerant

Har du en prenumeration på Grundskoletidningen men lyckas inte logga in? Då kan någon av de två nedan förslagen hjälpa dig med detta.

  • Har du inget digitalt konto ännu? Då skapar du enkelt upp ett konto kopplat till din prenumeration för att kunna logga in och läsa alla artiklar.

Skapa ditt digitala konto

Vill du bli prenumerant?

Grundskoletidningen är fullspäckad av kunskap, lektionsförslag och workshoppupplägg - perfekt för din och arbetslagets utveckling.

Bli prenumerant