Flippa klassrummet – irl
”Kan vi inte göra något åt klassrummet? Det känns så tråkigt!”
Det var en rejäl underdrift. Färgen på väggarna var från förra millenniet, bord, stolar och hurtsar var slitna. Möbleringen kunde härstamma från tidigt 60-tal. Nikola fortsatte:
”Detta är vår arbetsmiljö, ska det vara så här?”
Resten av klassen höll med och väntade på vad jag skulle säga. Först var jag inne på att dra igång autopiloten med de vanliga begränsningarna: bristen på pengar och tid, men till min egen och klassens stora förvåning sa jag istället:
”Ok, flippa klassrummet.”
Alla eleverna stirrade på mig.
”Filippa?” sa Adam.
”Flippa!” sa jag. ”Gör om klassrummet alltså. Ni får ansvar för det, kom överens om hur det ska vara, inget strul, jag litar på er.”
Med dessa ord lämnade jag klassrummet och de förvånade eleverna åt sitt öde. Det fanns, som jag såg det, två scenarier som kunde bli resultatet av detta. Ett: jag skulle bli hyllad unisont på kollegiet som den mest progressiva pedagogen som beträtt den norra hemisfären, eller två: jag skulle bli fullständigt idiotförklarad. Det lutade åt det senare, men det hade ingen betydelse.
När jag kom tillbaka till klassrummet var där liv och rörelse. Jag öppnade dörren, eleverna tystnade och inväntade min reaktion.
Vid första anblicken såg det ut som om en tsunami hade inträffat. Katedern var placerad mitt i klassrummet med arbetsbord för eleverna runt omkring. Borden var placerade lite överallt i rummet, en del i grupp, något enstaka för sig självt. Där fanns inga raka linjer, ingen uppenbar systematisk tanke mer än att alla verkade ha fått igenom sin vilja. Längst ner i klassrummet hade eleverna skapat ett utrymme med hjälp av några hurtsar.
”Vad finns där bakom?” frågade jag.
”Böcker. Det är vårt bibliotek”, sa Nour.
Smart, tänkte jag. Isa fortsatte:
”Katedern står i mitten så alla har lika nära till dig och imorgon ska vi ta med planscher från KP och sätta upp på väggarna.”
”Se’n slängde vi dom döda krukväxterna”, sa Simon.
Det såg riktigt coolt ut. Jag kunde bara applådera eleverna för deras engagemang och det sätt de löst uppgiften att förbättra klassrumsmiljön på. Lektionerna under eftermiddagen med den nya möbleringen gick också väldigt bra. Alla var fokuserade.
Det vara bara en fråga som gnagde i mig: hade det verkligen funnits krukväxter i klassrummet?
Teams som redskap vid undervisning av elever med problematisk skolfrånvaro.
Regeringens hantering av coronapandemin i grundskolan.