Fyllda av förväntan

Vi är mitt i uppstarten av läsåret 2019–2020 över hela Sverige. Det är augusti och eleverna återvänder till våra skolor. Dessutom påbörjar förskoleklassbarnen sin resa i den svenska skolan.

Alla är de fyllda av förväntan inför det nya läsåret och vad som ska hända. Är samma lärare kvar? Har någon slutat eller börjat i klassen? Har det hänt något med skolgården eller klassrummet?

Mina egna barn har en nästan Harry Potter-präglad förväntan på att varje läsår ska innehålla massor av ny kunskap och omvälvande upplevelser. Deras förväntningar på skolan är minst sagt höga.

På skolan där jag arbetade tidigare, och där jag har arbetat under större delen av mitt yrkesliv, hålls en storslagen ”Skolstartsshow” varje gång där all personal deltar. Skolans extraordinära musiklärare skriver nya texter till sommarens hits med teman som: Vad mycket kul ni ska lära er i år!” eller ”Oj vad vi har saknat er!” Några i personalen, jag var en av dem, passar på att vara stjärna och ta igen den musik- eller danskarriär som vi drömde om som barn. Andra trivs bäst med att planera för mottagandet eller måla vackra välkomstskyltar.

Under showen brukar några tuffa ungdomar himla med ögonen åt alla töntiga vuxna. Men samma ungdomar brukar vara tidigt på plats på skolgården för att även hinna se genrepet, så jag tror att de tycker det är roligt och att de uppskattar de vuxnas ansträngning.

Nu kanske några av er tänker att jag tycker att lattjolajban är viktigare än det centrala innehållet. Det gör jag inte. Faktakunskaper, god undervisning, didaktisk kompetens, trygghet och trivsel är nog så viktigt. Men att välkomna eleverna tillbaka till skolan är också viktigt. Vill man inte sjunga så varför inte anordna ett mattemaraton? Eller bjuda på helt vanlig undervisning, men med extra fina block eller kanske med extra god skollunch?

Målet med skolstartsshowen är att skapa förväntan och visa att det är okej att göra bort sig. Det är också att berätta att lärande är kul och viktigt. Direkt efter showen så börjar skolan. En skola där man är rädd om den tid som ska ägnas åt lärande. Om första dagen är lyckad så ska alla elever känna att de går hem med ny kunskap.

Hur ni än startar det nya läsåret tänk på att ni sätter tonen och förväntningarna för året som kommer. Om ni låter eleverna gå hem efter fem minuter så säger ni att tiden i skolan inte är viktig. Om eleverna inte har lärt sig något den första dagen har en av etthundrasjuttioåtta skoldagar gått utan att de har fått det bästa vi kan ge dem, det vill säga kunskap och en förväntan om att det kommer mer spännande och roliga saker.

Trevlig skolstart!

Läs fler

Jenny Stanser

Jenny Stanser

Jenny Stanser är verksamhetschef för grundskola i Södertälje kommun. Arbetade tidigare som lärare och skolledare i Stockholms stad. Dalkulla i exil.

Läs vidare?

Denna artikel är publicerad i Grundskoletidningen.
För att läsa vidare behöver du logga in som prenumerant.

Så här läser du vidare
Börja prenumerera på Grundskoletidningen så får du bland annat tillgång till lektionsupplägg, workshopmaterial och lärorika reportage

Kompetensutveckling för hela arbetslaget! 

Bli prenumerant

Vi hittar dessvärre ingen aktiv prenumeration kopplad till uppgifterna du angivit

Om du redan är prenumerant

Har du en prenumeration på Grundskoletidningen men lyckas inte logga in? Då kan någon av de två nedan förslagen hjälpa dig med detta.

  • Har du inget digitalt konto ännu? Då skapar du enkelt upp ett konto kopplat till din prenumeration för att kunna logga in och läsa alla artiklar.

Skapa ditt digitala konto

Vill du bli prenumerant?

Grundskoletidningen är fullspäckad av kunskap, lektionsförslag och workshoppupplägg - perfekt för din och arbetslagets utveckling.

Bli prenumerant