Särskola, sommarläsning och dokumentation

Nu börjar vi med ett erkännande. Min kunskap om särskolan borde vara större än vad den är. Jag är dock ganska övertygad om att jag inte är ensam om detta, och därför känns det här numret lite extra viktigt.

Jag är inte heller säker på att alla andra inom skolans värld vet exakt vad grundsärskolan innebär, till exempel att det är en skolform där barn går som bedöms inte nå upp till grundskolans kunskapsnivå. Att det är viktigt att skilja på den obligatoriska särskolan och den frivilliga gymnasiesärskolan och att särskolan består av två undervisningsformer, grundsärskolan och träningsskolan. I träningsskolan bygger man undervisning på fem ämnesområden, kommunikation, verklighetsuppfattning, motorik, vardagskunskaper och estetisk undervisning. Grundsärskolan har samma kursplaner som grundskolan men en egen kursplan.

I startartikeln till temat lyfts just det faktum att det finns ett väldigt dåligt samarbete mellan grundskolan och grundsär, vilket också skapar problem med en icke-förståelse mellan skolformerna. Det finns svagt intresse för kommunikation från båda håll, har det visat sig i studier. Man ser inte riktigt syftet med det hela, trots att det inte är vattentäta skott mellan skolformerna.  

Det finns dock skolor som är ett undantag till detta trista faktum. Grundsärskolan Paletten i Sickla utanför Stockholm har ett pågående och aktivt samarbete med grundskolan som finns i samma lokaler. Där har man bland annat låtit eleverna på grundskolan förbereda uppgifter åt eleverna på Paletten. Det var inte helt lätt för eleverna på grundskolan att lägga sig på rätt nivå, en utmaning som skapar kunskap och förståelse. Vi var där under en dag och träffade elever och lärare.

Nu är det också hög tid att börja förbereda sig för en eventuell sommarläsning. I Botkyrka utanför Stockholm har man sedan i mars ifjol arbetat med projektet Läsa äger, ett samarbetsprojekt för att motivera barn till att vilja läsa under sommarlovet. Läs om projektet i vår avdelning ”I klassrummet” skrivet av Carl-Johan Markstedt.

Detta nummer av Pedagogisk snabbguide tar också upp ett ständigt högaktuellt ämne, nämligen dokumentation.

Den här gången ska jag avsluta med en uppmaning. Läs Mikael Ekströms krönika om hur viktigt det är att vi hjälper och stöttar varandra.

BÖRJA PRENUMERERA? Mejla till prenumeration@grundskoletidningen.se

Missa inte! Nu finns Grundskoletidningen också på Facebook.

Tobias Ludvigson

Tobias Ludvigson

Chefredaktör

Erbjudande - bli prenumerant!

Just nu får du det aktuella numret om PISA-undersökningen på köpet när du tecknar en prenumeration. Gäller t.o.m. 31 december 2019.
Läs mer

Så här kan du läsa vidare
Logga in eller börja prenumerera så får du tillgång till alla fördjupande och inspirerande artiklar i Grundskoletidningen och Pedagogisk snabbguide.
Kompetensutveckling när den är som bäst.

Bli prenumerant