Ensamma Micke

Det är inte lätt för de nyexaminerade och nyanställda lärarna. De har tusen saker att hålla ordning på, så gör dem en tjänst och stanna upp och fråga om du kan hjälpa till med något. Dela med dig av dina erfarenheter, så slipper de gå den hårda vägen och kanske till och med sluta.

När jag själv var nyexaminerad var jag helt ensam. Av någon anledning hamnade jag på en skola i en ort som närmast kan betecknas som stället som gud glömde och djävulen inte vill ha. Klassen jag skulle ha hade tydligen ”knäckt” min företrädare strax innan jul.

Jag tänkte inte låta sådan negativ information påverka mitt första lärarjobb. Glad i hågen gick jag in i klassrummet och sa: ”Det ska bli kul att lära känna er och vi kommer att ha mycket roligt ihop denna termin.” Tre elever skrattade rakt ut och en räckte upp handen och sa att hon ”tyckte synd om mig”. Jag ska inte ljuga för er, det blev en svettig termin.

Under första veckan hade jag varit tvungen att ringa ett föräldrasamtal till en förälder som var dubbelt så gammal som jag för att berätta att hennes son gått genom isen på en idrottsdag och blivit blöt upp till midjan, samtidigt som jag försökte få det att låta som om jag hade koll på läget och inte brustit i säkerheten.

Under en geografilektion hade jag fått reda på att en elev var förvånad över att kartan som jag rullade ner från taket innehöll två Nya Zeeland. När jag förklarade svårigheten att göra ett runt klot till en rektangulär bild möttes jag av en oförstående blick. Är jorden rund? En annan elev berättade stolt att hans bror hade fått sitt fängelsestraff förlängt vilket innebar att han skulle få ett eget rum. Jag hade dessutom fått erfara vikten av att lyssna igenom allt i förväg, efter att en elev spelat upp låten Ensamma Sussie av Mörbyligan under klassens timme.

Jag var helt ensam med denna klass, och även om rektorn envisades med att kalla den ”en spännande utmaning”, var den skitjobbig. Jag hade ingen mentor, alla kollegor stängde dörren till sitt klassrum och höll sina planeringar för sig själva, där fanns absolut ingen att fråga, fan, där fanns knappt läroböcker. Och detta var långt innan internet och datorer existerade inom skolans fyra väggar eller i var mans hem. De enda tekniska hjälpmedel jag som lärare hade tillgång till var en tv/video, en elektrisk skrivmaskin och en kaffebryggare. Allt var definitivt inte bättre förr.

Så hjälp din nyexaminerade kollega så att hon/han inte behöver känna sig så ensam som jag gjorde under min första lärartjänst.

Läs fler

Mikael Ekström

Mikael Ekström

Lärare, författare och krönikör.

Vill du läsa mer? Bli prenumerant!

Du får 6 nr av Grundskoletidningen och Pedagogisk Snabbguide för 1099 kr exkl. moms.

Så här kan du läsa vidare
Börja prenumerera så får du tillgång till alla fördjupande och inspirerande artiklar i Grundskoletidningen och Pedagogisk snabbguide..
Kompetensutveckling när den är som bäst.

Bli prenumerant