Få ämnet att spela roll!
SO-läraren Fredrik Bring låter eleverna dramatisera berättelser från stormaktstiden eller Gamla Testamentet. De korta rollspelen triggar elevernas engagemang och nyfikenhet kring ämnet.
En historielektion kan inledas med att några elever spelar upp Gustav Vasas flykt från den danske kungen Kristian II:s män för sina klasskamrater. Fredrik Bring berättar med inlevelse om hur Gustav Vasa blir jagad i skidspåret. Han pekar och viskar till eleverna vad de ska säga och göra. Ungefär som en regissör kan göra.
– Eleverna brukar snabbt gå in i rollerna som de får. De använder rörelser och tal för att gestalta det som jag berättar. Ofta har vi någon form av enklare rekvisita, kanske en lång skjorta eller en leksaksyxa, för att det ska kännas lättare att bli en karaktär.
Fredrik Bring blev lärare för 15 år sedan och redan då använde han sig av berättandet som en viktig del i undervisningen.
– Det passar min personlighet. Jag älskar att berätta historier för mina elever!
Från början var det han själv som gick in i olika karaktärer för att skapa dramatik i berättandet. Men han upptäckte snart att eleverna blev engagerade och ville vara med i rollspelet.
– Egentligen skulle jag ha velat fortsätta med att ha alla roller själv. Det var så roligt! Men det gick inte att missa den här chansen, när eleverna blev så taggade.
Rollspelet brukar pågå ungefär tio minuter i början av en lektion.
– Det viktigaste är att du som lärare är förberedd och verkligen kan historien som du ska berätta. Då har du lättare att samtidigt ge instruktioner till eleverna. Jag tar också med mycket detaljer och roliga inslag. Det gör att eleverna minns historien bättre efteråt.
Det är framför allt i historia och religionskunskap som Fredrik Bring använder sig av rollspel på lektionerna. Rollspelen kan till exempel handla om händelser under stormaktstiden och vikingatiden eller om nordisk mytologi.
– Det är mycket svårare att hitta historier som går att gestalta i ämnena geografi och samhällskunskap. Men när det funkar passar jag på. Vi har till exempel gjort rollspel om istiden. Då hade eleverna vita skynken på sig och rörde sig som isberg eller gestaltade djur och människor som flydde från kylan.
Fredrik Bring delar upp lektionen i tre delar. Först kommer rollspelet. Därefter följer ett filminslag om den historien eller tidsepok som nyss gestaltats av eleverna. Filmens handling och karaktärer väcker igenkänning och eleverna lär sig mer fakta. Fredrik Bring hämtar filmerna från kommunens mediotek eller Youtube.
– Jag vill förmedla kunskap på olika sätt. I rollspelet får eleverna använda kroppen och rörelser för att lära sig. Filmen är visuell. Jag har märkt att många elever har lättast för att lära sig genom att titta på film eller bilder.
Under den tredje delen av lektionen läser eleverna korta textavsnitt och svarar på frågor i ett arbetshäfte. Fredrik Bring sammanställer allt arbetsmaterial själv med utgångspunkt från läroplanen och kunskapsmålen och innehållet är anpassat till vad de gjort under lektionen.
– Alla ska ha chansen att lära sig på olika sätt, säger Fredrik Bring.
1. Förbered dig noga så att du verkligen kan historien som du ska berätta och dramatisera tillsammans med eleverna.
2. Fungera som berättare under rollspelet. Viska replikerna till eleverna under det pågående rollspelet. Eller ge dem färdigskrivna lappar med repliker i förväg.
3. Börja i mindre skala med till exempel två elever. Inkludera fler elever i rollspelet när du känner dig trygg med arbetssättet.
4. Ta med detaljer och roliga inslag i historierna så att eleverna vaknar till. Eleverna tycker till exempel att det är roligt och lite pinsamt att spela upp historier om romantik. Eller låt eleverna gestalta och låta som olika djur, till exempel i berättelsen om Noaks ark.
5. Använd enklare rekvisita som leksakssvärd eller begagnade kläder. Då har eleverna lättare att gå in i rollen.
Ålder: 43 år.
Undervisar i: Historia, religionskunskap, geografi och samhällskunskap på mellan-
stadiet på Solbergaskolan i södra Stockholm.
Det bästa med att vara lärare: ”Jag älskar att lära ut. Framför allt i historia när jag märker att elevernas intresse väcks.”
Fritidsintressen: Umgås, delta i quiz, resa och guida vänner i europeiska huvudstäder. Favoritstaden är Edinburgh med dess vackra arkitektur och spännande historia.