Läsning är en garanti för att överleva

I flera års tid har jag skickat mina barn till simskola för att jag vet att de måste kunna simma och att det kan rädda deras liv. Jag lär dem att ha hjälm när de cyklar och åker pulka, för att det kan rädda deras liv. Det här är jag så klart inte ensam om. Alla föräldrar vill ju göra allt för att barnen inte ska utsättas för onödiga risker.

När barnen inte vill, säger vi inte: ”Okej, jag vet att det är tråkigt, så du slipper hjälmen i dag.” Nej, vi peppar och ger inga alternativ. Vi lär dem att det är viktigt och förklarar varför. Det är inget straff att gå på simskola eller att ha hjälm, även om barnet kan känna så. Det är bara helt enkelt icke-förhandlingsbart. Punkt.

Detsamma gäller läsning och ja, jag vet att liknelsen inte klickar till 100 procent, men låt mig förklara.

För ett tag sedan hörde jag en vuxen som arbetar inom skolan och som själv är förälder säga: ”Mitt barn tycker läsning är så tråkigt och måste tvingas att göra läsläxan, men om hen får spela dataspel så kan hen sitta i flera timmar.”

När jag hör detta blir jag provocerad, för jag är genuint trött på att man pratar om att läsning är tråkigt, onödigt, att det finns andra mycket roligare sätt att lära sig på. Jag är en läsande person och har varit det i hela mitt liv. Jag är dessutom svensklärare och har varit det i snart 20 år. Så visst, det är klart att jag kommer att argumentera för att läsningen är viktig och lika obligatorisk som simskola och hjälm, både för mina elever och egna barn.

För mig är läsning ett sätt att förstå mig själv och världen. Läsning är att tänka stora, viktiga tankar. Läsning är gemenskap. Det är så jag vill att vi pratar om läsning. Fredrik Backman sa i Sommar i P1 den 30 juli 2017: ”Det finns litteratur som förändrar världen och startar revolutioner och skakar människor i grunden. Som lär oss att tänka på nya sätt. [...] Och när vi läser den, så känner vi igen den, för den blåser taken av husen.”

Jag vet inte om vi kan säga samma sak om dataspelen. Dock vet jag att det finns de som anser att även i dataspelen kan man lära sig om världen och hitta gemenskap. Att det finns ett digitalt utanförskap som vi försätter barnen i om vi inte lär dem att navigera i digitala miljöer. Jag säger inte emot det. Men jag skulle också vilja nämna ett läsandets utanförskap. Jag skulle vilja gå så långt som att säga att läsning är en hjälm som skyddar oss, en garanti för att överleva. Och om barn ska känna att läsningen är livsviktig gäller det att alla vuxna börjar tala om den på det sättet. För jag vet att läsning inte är ett straff. Jag vet att läsning räddar liv.

CECILIA HISSAR

Att få göra podden ”Svensklärare emellan” ihop med Malin Larsson. Vi pratar om viktiga ämnen och har riktigt kul på samma gång.

...OCH DISSAR

Alla nedskärningar som politikerna fortsätter att göra inom skolan. Det gör mig riktigt arg och orolig för lärares arbetsmiljö och hälsa.

Läs fler

Cecilia Peña

Cecilia Peña

Lärare i svenska och engelska på högstadiet på en skola i Bromma. Hon skriver även läromedel och brinner för läsning och språk.

 

Vill du läsa mer? Bli prenumerant!

Du får 6 nr av Grundskoletidningen och Pedagogisk Snabbguide för 1099 kr exkl. moms.

Så här kan du läsa vidare
Börja prenumerera så får du tillgång till alla fördjupande och inspirerande artiklar i Grundskoletidningen och Pedagogisk snabbguide..
Kompetensutveckling när den är som bäst.

Bli prenumerant